Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  09/05/2019
Data da última atualização:  11/05/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, A. K. A. de; FOGACA, F. H. dos S.; ARAUJO, T. D. S.; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; MAI, M. G.; MAGALHAES, J. A.
Afiliação:  Ana Karolinne Anastacio de Sousa, UFPI; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; Thais Danielly Santos Araujo, UFPI; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CPATC; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPAMN; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; Mônica Giacometti Mai; JOAO AVELAR MAGALHAES, CPAMN.
Título:  Effect of Alpinia zerumbet essential oil on the shelf life of tambaqui fillets during short-term refrigerator storage.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, Manaus, v. 49, n. 2, p. 152-161, abr./jun. 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We investigated the effect of Alpinia zerumbet essential oil on the quality and shelf life of tambaqui (Colossoma macropomum) fillets stored under refrigeration (10.0 ± 0.5 °C) for 14 days. The treatments were A. zerumbet essential oil at 0.75% v v-1 (AEO 0.75%), A. zerumbet essential oil at 1.5% v v-1 (AEO 1.5%) and a control (no essential oil). The sample quality and shelf life were determined by the total psychrotrophic count (TPC) and chemical parameters (pH, total volatile basic nitrogen, centesimal composition and thiobarbituric acid reactive substances - TBARS) at zero, seven and 14 days of storage time. The TPC decreased significantly (p < 0.05) with an A. zerumbetessential oil level of 1.5% until seven days of storage. The concentration of A. zerumbet essential oil at 0.75% resulted in lower pH, TBARS, and TVBN values in comparison with the other treatment and the control. Thus, A. zerumbet essential oil was efficient in extending the shelf life of refrigerated tambaqui fillets up to approximately seven days.
Palavras-Chave:  Armazenamento de peixes; Contagem de psicrotróficos; Contagem psicrotrófica; Estocagem de pescado; Fish storage; Pescado; Psychrotrophic count; Quality.
Thesagro:  Antioxidante; Estocagem; Peixe; Qualidade; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Fillet quality; Fish; Food storage; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198220/1/Alpinia-Acta-Amazonica-abril-2019.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208999/1/ART19127.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16363 - 1UPCAP - DD
CPAMN32599 - 2UPCAP - DD
CTAA14609 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  29/11/2018
Data da última atualização:  29/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SERAGLIO, N. A.; LIMA, A. de O.; ROCHA, P. H. F.; SOUZA, J. P. de; SOUSA, W. C.; TOMAZZI, M.; LAGO, B. C.; NICOLODI, M.; GIANELLO, C.
Afiliação:  LEANDRO BORTOLON, CNPASA; ELISANDRA SOLANGE OLIVEIRA BORTOLON, CNPASA; FRANCELINO PETENO DE CAMARGO, CNPASA; NATAN ANGELO SERAGLIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS, Gurupi-TO; ALAN DE ORNELAS LIMA, CATÓLICA DO TOCANTINS, Palmas-TO; PEDRO HENRIQUE FERNANDES ROCHA, CATÓLICA DO TOCANTINS, Palmas-TO; JESSICA PEREIRA DE SOUZA, UFRGS; WILLIAN CONCEICAO SOUSA, CATÓLICA DO TOCANTINS, Palmas-TO; MARCELO TOMAZZI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS, Gurupi-TO; BRUNO COCO LAGO, ESALQ; MARGARETE NICOLODI, UFRGS; CLESIO GIANELLO, UFRGS.
Título:  Yield and nutrient uptake of soybean cultivars under intensive cropping systems.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 12, p. 344-357, 2018.
ISSN:  1916-9760
DOI:  10.5539/jas.v10n12p344
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sustainable agricultural systems are necessary to improve soybean [Glycine max (L.) Merr.] seed yield and to increase nutrient use efficiency. Intensification of agricultural systems is an important tool to increase farmers? profitability in the Cerrado region (Brazil), where soybean is rotated with corn in the same growing season. However, this intensification requires soybean cultivar with short growing periods which is achieved by indeterminate soybean cultivars. There is a lack of information regarding the nutrient uptake by soybean cultivars under intensive agricultural systems in the Cerrado. We sought to investigate soybean biomass production and soybean seed yield of determinate and indeterminate soybean cultivars. We also aimed to quantify the amounts of nutrients taken up by soybean biomass and seeds. Field research was conducted to evaluate 17 soybean cultivars commonly grown by farmers, and we considered the determinate and indeterminate soybean growth habit. Nutrient uptake and aboveground soybean biomass were higher under shorter soybean growth and development cycles. Nitrogen, phosphorus and potassium extraction in modern cultivars was higher than in cultivars used in past decades. Nutrient use efficiency was higher in determinate soybean cultivars than in indeterminate soybean cultivars.
Thesagro:  Glycine Max; Nutriente; Plantio Direto; Sistema de Cultivo; Soja.
Thesaurus NAL:  No-tillage; Nutrient uptake; Soybeans; Sustainable agricultural intensification.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187295/1/CNPASA-2018-jas-v10.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA730 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP592018.059
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional